În timp ce cei mai mulți oameni care au auzit de denumirea dojo o vor asocia cel mai probabil cu Artele Marțiale (- fiind o anticameră de antrenament prin care oamenii ar trebui să treacă... “spărgând lemne, lovind cu piciorul în zbor și țipând asurzitor...”), la origine, termenul reprezintă un loc pentru meditație și împlinirea disciplinei spirituale.
Astfel, vom pune acest termen în contextul în care el ar trebui să se afle în realitate.
Centrul de Antrenament al lui Sensei Usui (pe care unii îl compară cu o clinică) din Harajuku, Aoyama, Tokyo, a fost prevăzut a fi în mod tehnic un dojo. Motto-ul lui pentru acest dojo, așa cum am mai spus, era: ”Unitatea sinelui prin armonie și echilibru”.
“Reiki ni Rei,
Sensei ni Rei,
Otagai ni Rei.”
(Înclinați-vă în fața Reiki, înclinați-vă în fața profesorului vostru, înclinați-vă în fața prietenilor voștri elevi).
Prin înclinare, vă arătați respectul, curtoazia și mulțumirea față de artă, față de profesorul vostru sau față de alți elevi, precum și față de dvs. înșivă.
În ultimă instanță, atingeți cunoașterea “binecuvântării” pe care o aveți - “dăruirea Luminii”, care există în fiecare dintre voi, dar și “potențialul sacru pentru vindecare, protecție și dezvoltare spirituală”, care este fenomenul Reiki.
Conform câtorva învățături provenite de la Sensei Usui există trei elemente esențiale sau aspecte ale aplicării cu eficacitate a Reiki ca terapie.
Acestea sunt:
Gasho Meiso (meditația Gasho) - aceasta eliberează mintea, aduce pace în suflet și pregătește ‚nava’ (trupul) pentru a primi și reține fenomenul Reiki,
Reiju (călăuzirea spirituală) - este atât o rugăciune pentru vindecarea și bunăstarea clientului, dar și o invitație pentru spiritul Reiki de a vă ghida în procesul terapeutic,
Chiryo (tratamentul) - autotratamentul.
În următoarele noastre prezentări veți regăsi câteva practici (descoperite în câteva surse originale), pe care Sensei Usui le-a folosit și le-a predat elevilor săi, ca parte integrantă a sistemului de dezvoltare spirituală și vindecare. Totuși, există oarecare lipsă a clarității și a modului în care Sensei Usui a predat toate aceste învățături.
Așadar, veți regăsi printre ele și câteva practici pe care le-am descoperit în:
- sistemul Gendai Reiki Ho al lui Hiroshi Doi,
- alte surse japoneze moderne,
- și nu în ultimul rând, practici provenite pe linia Takata, a Reiki-ului vestic.
sursa: traducere din www.aetw.org