Tratamente Reiki


TRATAMENTE REIKI - TERAPIE COMPLEMENTARA

Lumina Universului actioneaza binefacator pentru oricare dintre noi, Reiki fiind o metoda traditionala prin care putem ajunge la Ea. Este binecunoscut dictonul "Veniti de luati Lumina". Primiti-o in sufletul vostru si bucurati-va de ceea ce simtiti...




vineri, 7 decembrie 2012

Gedoku Chiryo Ho - metoda de detoxifiere / purificare

Oarecum asemănătoare metodei Tanden Chiryo Ho, Gedoku Chiryo Ho este o tehnică folosită în scopul detoxifierii / purificării în diverse stadii.
Deasemenea este considerată de către unii ca metodă complementară în întărirea conexiunii cu / conștientizării “Sinelui Superior” personal - scânteia divinității dinlăuntru.
Această metodă poate fi adăugată în tratamentul Reiki obișnuit, sau poate fi folosită ca practică de sine-stătătoare.
 
Versiunea normală a tehnicii Gedoku Chiryo Ho este următoarea:
Puneți mâinile pe coapse, cu palmele orientate în jos.
Închideți ochii și centrați-vă atenția în centrul dvs. hara: concentrați-vă gradul de conștientizare în seika tanden.
Pentru câteva clipe, doar „fiți” - tăcut și calm “urmărind respirația”: concentrați-vă ușor pe ritmul natural al respirației. Nu mai este nici o interferență cu procesul natural - nu căutați să conștientizați respirația, - abia dacă vă dați seama că respirați fără efort.
Dați-vă voie să “vedeți” și simțiți Reiki pătrunzând în întreaga dvs. ființă - știți că sunteți una cu fenomenul Reiki, parte din acesta.
Stând în această conștientizare, efectuați gassho rei (arcul gassho) și faceți o declarație de intenție mentală - ceva legat de faptul că veți începe acest tratament de vindecare și armonizare a pacientului.
În timp ce pacientul poate sta în poziție culcat pentru acest tratament, în general, va fi mult mai uşor dacă stă cu spatele drept pe un scaun.
Poziționați-vă pe partea stângă a pacientului*, puneți mâna stângă în zona tandenului acestuia și mâna dreaptă pe spate aproape la același nivel ca cea de pe tanden.
Conștientizați fluxul Reiki ce curge prin mâinile dvs. Puteți afirma mental intenția ca toate toxinele, ușor, să fie eliminate din pacient**.
Lăsați Reiki să curgă. “Observați” și simțiți fluxul Reiki. Experimentați.
Mențineți poziția atâta timp cât considerați necesar (aceasta poate varia între 15-20 minute**).
(Puteți deasemenea să vă imaginați / vizualizați eliminarea toxinelor din pacient, ieșind la suprafața corpului, iar de aici, curgând în jos către picioare și mai departe în pământ***).
Când observați că este suficient ceea ce s-a realizat în sesiunea curentă, retrageți-vă mâinile de pe pacient.
Manifestați-vă kansha - recunoștința - pentru că vi s-a acordat oportunitatea de a asista pacientul la propria lui vindecare.
Pentru a încheia procedura, efectuați din nou gassho rei.
Desigur, puteți efectua și autotratament prin metoda Gendoku Chiryo Ho, însă unii oameni au dificultăți în menținerea mâinii drepte în poziția de pe spate pentru o perioadă mai lungă de timp.
 
* Unii practicanţi preferă să stea pe podea, în postura seiza sau cu picioarele încrucişate în timp ce efectuează Gedoku Chiryo Ho; cu toate acestea, mulţi preferă să se aşeze pe un scaun la aceeaşi înălțime cu pacientul. Depinde de la persoană la persoană să experimenteze şi să decidă cum este cel mai confortabil. Amintiţi-vă, confortul terapeutului este la fel de important ca al pacientului - disconfortul îl poate distrage pe oricare dintre ei de la a fi un canal pur al fenomenului Reiki.
** Dacă este aplicată prea intens (sau dintr-o cauză oarecare, pentru un timp mult prea îndelungat) această tehnică poate cauza diaree sau alte efecte simptomatice catarctice de detoxifiere acută.
Intenția ar trebui să fie una de a obține o detoxifiere graduală, blândă, fără a supune pacientul la asemenea efecte secundare stresante.
*** Nu vă imaginați / vizualizați toxinele călătorind în jos prin picioare și tălpi - în practică, acest lucru poate conduce uneori la congestii la nivelul membrelor - lucrați întotdeauna cu ideea că toxinele se deplasează și curg în jos pe la suprafața membrelor.
 
sursa: traducere din www.aetw.org

marți, 27 noiembrie 2012

Shuchu Reiki - Tratament Reiki in grup


Shuchu Reiki implică un grup de practicanți Reiki lucrând împreună pe un singur pacient.
Acest lucru poate fi făcut pentru o scurtă perioadă de timp, iar „intensitatea” tratamentului este cu atât mai mare cu cât sunt implicați mai mulți practicanți (totuși, este discutabil dacă o intensitate sporită este sau nu  necesară pentru a avea un tratament mult mai eficace).
O versiune a grupului de tratament obișnuită în anumite stiluri de Reiki din occident, implică un număr egal de practicanți ce lucrează pe fiecare parte a corpului pacientului și un alt grup lucrând asupra capului. În vreme ce scopul aici este simetria tratamentului, totuși aceasta nu este absolut necesară.
Dacă nu sunt suficienți oameni pentru a acoperi toate pozițiile atunci când se lucrează pe fața sau spatele pacientului, (îndeosebi când se folosește metoda punerii mâinilor într-un număr mare de poziții), întocmai ca la tratamentul standard pe un singur pacient, practicanții se pot roti efectuând succesiv și celelalte poziții.

sursa: traducere din www.aetw.org
 

joi, 25 octombrie 2012

Renzoku Reiki - Maratonul Reiki

Renzoku Reiki - Maratonul Reiki, este uneori denumit cu mai multă exactitate, “Releul Reiki”.
Această metodă implică mai mulți practicanți care lucrează prin “mișcări”, de exemplu, rotindu-se de-a lungul întregii sesiuni de tratament pe măsură ce oferă Reiki, petrecând adesea mai multe ore, chiar zile, cu un singur pacient.
Renzoku Reiki poate implica și un singur practicant în tratamentul pacientului la un anumit moment dat, sau alternativ, poate implica câțiva practicanți ce lucrează împreună pe fiecare “mișcare”. (vezi Shuchu Reiki)

sursa: traducere din www.aetw.org

vineri, 19 octombrie 2012

Reiki Mawashi - Cercul Reiki

Reiki Mawashi este o meditație de grup în care are loc o circulație a energiei.
În occident, Reiki Mawashi este denumit adeseori Cercul Reiki pentru că presupune existența unui grup de practicanți Reiki care stau așezați în cerc.
De fapt, sunt cunoscute două tipuri de metode ale Reiki Mawashi.
Prima dintre ele presupune ca cercul de practicanți să fie astfel dispus încât o persoană să stea cu spatele în fața altei persoane.
Astfel, persoana din spate își așează mâinile pe umerii persoanei din fața sa aplicând o presiune ușoară cu buricele degetelor pe umerii acesteia, iar practicanții caută să se piardă în conștientizarea fluxului de energie ce se revarsă de la persoana din spate către fiecare dintre ei.
În ce-a dea doua metodă de Reiki Mawashi, fiecare practicant stă poziționat cu fața către mijlocul cercului ținând palma mâinii stângi îndreptată în sus, iar palma mâinii drepte îndreptată în jos.
Fiecare practicant plasează palma mâinii drepte deasupra palmei mâinii stângi a persoanei din dreapta sa, iar palma mâinii stângi sub palma mâinii drepte a persoanei din stânga sa. În unele variante ale acestei metode, în locul unui contact fizic cu persoanele din ambele părți, practicanții își țin mâinile la o distanță mică una deasupra celeilalte.
Astfel, toți practicanții sunt conectați formând un lanț sau un cerc.
Percepută pe măsură ce intră prin chakra coroană, energia curge de jur împrejurul cercului, în direcție inversă acelor de ceasornic, adesea crescând până la nivele considerabile de intensitate.
(Unii spun că atunci când se face această metodă de Reiki Mawashi sub forma efectuării unui tratament, un maestru Reiki ar trebui să se afle în mijlocul cercului direcționând/îndreptând fluxul de energie Reiki către un scop bine stabilit).
În Jikiden Reiki, - unde o versiune a acestei tehnici este predată la început ca formă de ajutor pentru ca elevii să perceapă fluxul de energie, - se numește mai degrabă Okuri decât Mawashi.

sursa: traducere din www.aetw.org

joi, 4 octombrie 2012

Nentatsu Ho - Tratarea Obiceiurilor

Uneori, Nentatsu Ho este prezentată ca o tehnică de deprogramare. Ea este o metodă prin care pot fi transformate obiceiurile proaste sau înclinațiile prin “impunerea” intențiilor pozitive cum ar fi concentrarea unor energii spre un obiectiv bine definit.
Procedeul este aproape identic cu Seiheiki Chiryo Ho care are la bază implementarea unui gând, a unei idei sau sugestii în subconștientul pacientului (sau, după caz, în propriul subconștient).
Diferența principală între Nentatsu Ho și Seiheiki Chiryo Ho este aceea că tehnica cea din urmă implică utilizarea shirushi (a simbolurilor Reiki), în timp ce în Nentatsu Ho nu este nevoie.
Închideți ochii și centrați-vă în centrul dvs. hara: concentrați-vă conștiența în zona tanden-ului - aria adânc în interiorul corpului dvs. situată la mijlocul dintre buric și osul pubian.
Pentru câteva momente, pur și simplu “fiți” - calm și liniștit “urmărind respirația”: concentrați-vă ușor pe ritmul natural al propriei respirații. Nu există nici o interferență cu procesul natural - nu căutați să conștientizați respirația - mai degrabă aveți grijă să respirați fără efort.
Când sunteți pregătit, faceți gasho și manifestați-vă intenția (aproape la fel cum se procedează când se începe Hatsurei Ho) - ceva asemănător cu: “Încep Nentatsu Ho”, sau “Acum voi începe Nentatsu Ho”.
Acoperiți zona occipitală a pacientului (proeminența unde craniul întâlnește coloana vertebrală) cu mâna dominantă, lăsând fluxul Reiki să curgă.
Când ați intuit ca este momentul pentru a trece la etapa următoare, păstrând mâna dominantă în poziția în care este, puneți cealaltă mână pe fruntea pacientului (la baza părului).*
Lasați Reiki să curgă și, în același timp (liniștit) repetați o sugestie sau afirmație potrivită. (Natura problemei către care urmează a se lucra sau se intenționează a fi stabilită și aranjarea precisă în frază a sugestiilor sau afirmațiilor este ceva ce ar trebui să fie decis în discuții cu pacientul înainte de tratament. Sugestiile sau afirmațiile ar trebui să fie întotdeauna aranjate într-un sens pozitiv).
Indiferent de natura afirmațiilor sau sugestiilor, trebuie să le exprimați cu atenție, fără judecată și într-o atitudine de iubire, recunoștință și compasiune.
Continuați această repetare tăcuți pentru câteva momente până când intuiți că este timpul să încetați.
Încheiați făcând gasho încă o dată.
Efectele metodei Nentatsu Ho sunt cumulate în natură, așadar o serie de tratamente la intervale regulate de timp sunt deobicei recomandate.

* - În unele versiuni ale metodei Nentatsu Ho, practicantul începe cu mâinile puse în zona occipitală și la baza părului, apoi, după câteva clipe, ia mâna de la baza părului și o așează peste cealaltă în zona occipitală.

sursa: traducere www.aetw.org

luni, 30 iulie 2012

Makoto No Kokyu Ho - Respiratia Sinceritatii

Makoto No Kokyu Ho poate fi practicată atât șezând pe podea cu picioarele încrucișate sau în poziția seiza, dar și șezând pe o bancă, pe o canapea sau pe o suprafață largă.
Ca și la celelalte tehnici de dezvoltare personală, alegeți ora și locul în care să nu fiți deranjați.
Indiferent de locul unde efectuați acest exercițiu - afară sau în casă, asigurați-vă (în cazul în care ședeți pe podea) că podeaua/pământul sunt confortabile și calde. Nu efectuați acest exercițiu pe podea/pământ rece, în general, nu-l practicați în frig.
Așezați-vă cu spatele drept (confortabil - fără a avea nevoie de o postură în stil militar - aceasta împiedicând practicarea tehnicii).
Puneți mâinile cu palmele îndreptate în jos, pe coapse.
Închideți ochii și concentrați-vă pe hara dvs.: îndreptați-vă atenția în tanden - zona din interiorul corpului dvs. aflată la mijlocul dintre buric și partea superioară a osului pubian.
Pentru câteva clipe, pur și simplu „fiți” calm și liniștit “urmărindu-vă respirația”: concentrați-vă ușor pe ritmul firesc al respirației. Nu mai este nici o interferență cu procesul natural - nu căutați să conștientizați respirația - mai degrabă încercați să fiți atenți la respirația fără efort...
După câteva clipe, deschideți ușor ochii, chiar foarte încet și concentrați-vă ușor pe un punct cam la un metru în fața dvs.
Acesta poate fi atât un punct aflat pe podea cât și în aer - înaintea începerii exercițiului, puteți să vă poziționați astfel încât să fiți cu fața la perete la un metru distanță de acesta.
(Indiferent că vă îndreptați privirea spre perete, undeva în aer sau pe podea, nu trebuie să folosiți o anumită imagine sau obiect etc. ca punct de referință; de exemplu dacă priviți spre perete, alegeți o zonă liberă spre care să priviți).

Respirând Lumina
Observați și simțiți cu ochiul minții energia Reiki curgând spre dvs. din univers - aceasta curge din toate direcțiile către dvs., ca un șuvoi de lumină cristalină alb strălucitoare.
Pe măsură ce inspirați - natural, fără efort, - lumina vă inundă scăldând întreg corpul dvs., umplându-vă tanden-ul.
În momentul în care corpul dvs. începe să expire - natural, fără efort, - fiți atenți la lumină: simțiți cum crește în intensitate în tanden, din ce în ce mai mult și devine mai strălucitoare, radiind prin tot corpul, susținând integritatea energetică pozitivă a întregii dvs. ființe.
Pe măsură ce corpul dvs. expiră, conștientizați că emanați lumina prin fiecare por - pe toată suprafața corpului, lumina ieșind în toate direcțiile, scăldând totul în jurul dvs. într-o sclipire aurie.
Natural, fără efort, lăsați trupul dvs. să repete acest proces - lumina aurie urmând respirația dvs. Simțiți-o și observați-o cum vă umple pe măsură ce trupul dvs. inspiră, devenind mai intensă și mai strălucitoare, apoi emanând înafara corpului pe măsură ce trupul dvs. expiră - ușor, cu blândețe...
Continuați această experiență - conștiența luminii, pentru aproximativ 8-10 respirații; ochii să fie ușor îndreptați la un metru în fața dvs.
Dați voie trupului dvs. să mențină ritmul său natural al respirației. Nu există nici o interferență cu acest proces natural - nu căutați să conștientizați respirația - mai degrabă fiți atenți să respirați fără efort.
Când sunteți pregătiți, ridicați mâinile de pe picioare și lipiți palmele în poziția gasho - poziția rugăciunii - cu buricul degetelor în dreptul gâtului.
După un moment, timp în care ați ținut lipite unul de altul degetele arătător și mijlociu, deschideți ușor mâinile către exterior, astfel încât degetul mic și inelarul să se separe - partea exterioară a palmelor trebuie să ajungă la câțiva centimetri depărtare.
Păstrați ușor această poziție de gasho a mâinilor deschise, coborând încet antebrațele astfel încât acestea să ajungă în dreptul plexului solar.
Lăsați corpul să “respire din nou lumină”, fără efort, încă de trei ori:
Pe măsură ce inspirați - natural, fără efort, - lumina vă inundă scăldând întreg corpul dvs., umplându-vă tanden-ul.
În momentul în care corpul dvs. începe să expire - natural, fără efort, - fiți atenți la lumină: simțiți cum crește în intensitate în tanden, din ce în ce mai mult și devine mai strălucitoare, radiind prin tot corpul, susținând integritatea energetică pozitivă a întregii dvs. ființe.
Pe măsură ce corpul dvs. expiră, conștientizați că emanați lumina prin fiecare por - pe toată suprafața corpului, lumina ieșind în toate direcțiile, scăldând totul în jurul dvs. într-o sclipire aurie.
Apoi ridicați încet mâinile în dreptul frunții, pe măsură ce corpul dvs. începe să expire natural, fără efort pentru a treia oară.
În timp ce faceți aceasta, permiteți mâinilor dvs. să se deschidă și mai mult - doar buricele degetelor mari și arătătoare să rămână în contact, - astfel încât în momentul în care se atinge poziția din dreptul frunții, să fiți în poziția cunoscută drept mudra soarelui sau mudra inelul soarelui (nichi-rin):
Dosul palmelor dvs. sunt deschise drept, către frunte, formând un triunghi între buricele degetelor mari și arătătoare. Centrul triunghiului încadrează chakra celui de-al treilea ochi.
(Coordonați-vă ridicarea mâinilor cu respirația astfel încât mâinile să ajungă în dreptul frunții odată cu încheierea expirației).
Continuați să lăsați trupul dvs. să “respire lumină” și, pe măsură ce inspirați - atent la fluxul de lumină aurie ce pătrunde, - intonați silaba “Om”.
În timp ce faceți acest lucru, despărțiți mâinile, mișcându-le în lateral și în jos într-o mișcare arcuită, aducând buricele degetelor în poziția de atingere a podelei sau băncii etc., sub dvs..
(Coordonați-vă coborârea mâinilor cu respirația astfel încât buricele degetelor să atingă suprafața băncii, podelei etc. exact în momentul în care terminați inspirarea).
Lăsați mâinile să stea în această poziție în timp ce expirați fără efort, emanând din nou lumina, scăldând totul în jurul dvs. într-o sclipire aurie.
În vreme ce trupul dvs. inspiră încă o dată, mișcați încet mâinile către abdomen așezând mâna dreaptă pe tanden, iar stânga peste dreapta.
Permiteți să experimentați senzația Reiki în tanden-ul dvs. în timp ce continuați să “respirați lumină” (țineți minte, chiar și acum ochii dvs. sunt ușor întredeschiși și concentrați în punctul la un metru distanță în fața dvs.).
Păstrați senzația din tanden pentru câteva momente - permiteți să o experimentați atât cât puteți.
Când sunteți pregătiți, reveniți cu mâinile în poziția lor inițială, cu palmele orientate în jos pe coapse.
Repetați tot acest proces (începând de la “Respirând lumina”) de atâtea ori de câte doriți să o faceți.
Atunci când conștientizați că este suficient pentru sesiunea curentă, faceți gasho rei - “arcul gasho” - recunoscând lumina Reiki în trupul dvs..

traducere www.aetw.org

marți, 19 iunie 2012

Kenyoku Ho - Imbaierea pe uscat

Kenyoku Ho sau “Îmbăierea pe uscat” este o metodă de “curățire energetică” sau de “nivelare a aurei”.
Ca o procedură de sine stătătoare, este folosită pentru a te deconecta de la anumite persoane, lucruri, gânduri, emoții, simțăminte, situații, energii, etc.
De asemenea, Kenyoku Ho este o componentă a meditației Hatsurei Ho.
Există desigur câteva variații ale acestei tehnici - Kenyoku, ce sunt predate de diverși maeștri Reiki.
Kenyoku poate fi practicată atât prin contact fizic, cât și la o anumită distanță față de corp, lucrând în interiorul aurei.
În timp ce permiteți respirației să se desfășoare pe cât posibil fără efort, inspirați pe nas și expirați pe gură.
Mai întâi aduceți mâna dvs. dreaptă deasupra umărului stâng, cu buricele degetelor în dreptul locului unde se termină clavicula, cu palma dreaptă și îndreptată spre corp.
Mișcați mâna în diagonală de sus în jos de la umărul stâng către șoldul drept, ușor, calculat, într-o acțiune de măturare și periere. (În versiunea Kenyoku a lui Hiroshi Doi, expirați scoțând sunetul “haa” în același timp.)
Apoi, aduceți mâna dvs. stângă deasupra umărului drept, cu buricele degetelor degetelor în dreptul locului unde se termină clavicula, cu palma dreaptă și îndreptată spre corp.
Mișcați mâna în diagonală de sus în jos de la umărul drept către șoldul stâng, ușor, calculat, într-o acțiune de măturare și periere. (În versiunea Kenyoku a lui Hiroshi Doi, expirați scoțând sunetul “haa” în același timp.)
Repetați această secvență de încă două ori - astfel încât să rezulte în total trei mișcări de măturare/periere de la fiecare umăr către șoldul opus.
(Notă: în prima versiune a Kenyoku Ho - versiunea Gendai Ho - pe care am învățat-o, secvența era: mâna dreaptă perie de la umărul stâng către șoldul drept; mâna stângă perie de la umărul drept către șoldul stâng; mâna dreaptă perie de la umărul stâng către șoldul drept;
apoi:
plasând mâna dreaptă la marginea umărului stâng - cu mâna stângă ținută strâns în față - mișcați-o în afara mâinii stângi și în jos până la capătul degetelor; repetați mișcarea cu mâna stângă pe mâna dreaptă; repetați mișcarea cu mâna dreaptă pe mâna stângă.
Versiunea Kenyoku Ho din Gendai Ho este prezentată ca fiind versiunea originală a lui Usui - deși, totodată alte surse pretind că versiunea Usui (cea de periere prin exteriorul brațului) implică și perierea pe interiorul lui. De asemenea, o altă versiune impune perierea peste palma deschisă începând de la încheietura mâinii și până la buricele degetelor, în locul perierii brațelor.
Aș sugera totuși, să permitem intuiției să ne ghideze în alegerea versiunii cu care dorim să lucrăm.)

sursa: traducere din www.aetw.org

miercuri, 30 mai 2012

Joshin Kokyu Ho - Respiratia purificarii sufletului

O tehnică benefică de sine stătătoare, Joshin Kokyu Ho este totodată o componentă a meditației Hatsurei Ho.
Joshin Kokyu Ho poate fi practicată atât în poziție șezând pe scaun, pe un taburet sau pe o bancă, cât și în poziția cu picioarele încrucișate.
Ca în toate tehnicile de dezvoltare personală, alegeți un moment și un loc în care să nu fiți deranjați.
Deasemenea, oriunde ați face acest exercițiu - în casă sau afară, asigurați-vă (în cazul în care ședeți pe podea) că podeaua sau pământul sunt atât confortabile cât și calde. Nu executați exercițiul pe podea sau pământ rece, în general, nu executați exercițiul în frig.
Stați drept (confortabil - fără a avea o postură rigidă, militărească, ce ar putea să vă stânjenească în efectuarea tehnicii).
Tineți mâinile pe picioare, cu palmele în sus, una peste cealaltă.
Închideți ochii și concentrați-vă atenția în centrul dvs. hara: concentrați-vă conștiința în tanden-ul dvs. - zona din adâncul corpului dvs. în mijlocul dintre ombilic și vârful osului pubian.
Pentru câteva momente doar „fiți” - liniștit și împăcat “urmărind respirația”: concentrați-vă ușor pe ritmul natural al respirației dvs. Nu există nici o interferență cu procesul natural - nu căutați să conștientizați respirația - abia dacă vă dați seama că respirați fără efort...
După câteva momente - cu concentrarea conștiinței dvs. încă pe tanden - observați și simțiți cu ochiul minții energia Reiki curgând de sus în jos, ca un curent clar de lumină cristalină. În timp ce inspirați - natural, fără efort, - lumina inundă chakra coroană și curge prin tot corpul dvs. până în tanden.
În momentul dinaintea expirației - natural, fără efort, - conștientizați lumina: simțiți cum devine mai puternică și mai intensă, radiind prin tot corpul dvs., dizolvând și disipând toate urmele de stres și tensiuni negative, și susținând integritatea pozitiv energetică a întregii dvs. ființe.
În timp ce expirați, conștientizați că emanați lumină prin fiecare por - de pe întreaga suprafață a corpului dvs. - iar lumina radiază în toate direcțiile către infinit.
Continuați în această stare de “conștiință a luminii” atât timp cât vă simțiți confortabil.
Permiteți corpului dvs. să-și mențină ritmul natural al respirației. Nu există nici o interferență cu procesul natural - nu căutați să conștientizați respirația - abia dacă vă dați seama că respirați fără efort.

traducere din www.aetw.org

joi, 10 mai 2012

Hikari No Kokyu Ho - Metoda Respiratiei cu Lumina

(La fel ca în multe alte tehnici de Reiki, și aici avem diferite versiuni ale metodei hikari no kokyu ho.)
În principal, hikari no kokyu ho este o combinație între conexiune și respirația de curățare a spiritului (joshin kokyo ho) care sunt elemente ale metodei hatsurei ho.
Hikari no kokyu ho poate fi practicată fie șezând pe un scaun, taburet sau bancă, fie în poziția cu picioarele încrucișate sau în poziția seiza.
Având în vedere toate aceste tehnici de dezvoltare, alegeți-vă momentul și locul unde nu puteți fi deranjați.
Chiar dacă veți face acest exercițiu în casă sau afară, asigurați-vă (în special dacă vă așezați pe jos) că atât podeaua cât și pământul sunt confortabile și calde. Nu executați exercițiul pe podea / pământ rece, în general, nu-l practicați în frig.
Stați așezat cu spatele drept (confortabil - fără a adopta o poziție militărească ce ar putea împiedica execuția tehnicii).
Aduceți mâinile împreună în poziția gasho.
Închideți ochii și centrați-vă hara: focalizați-vă atenția conștiinței pe tanden.
Pentru câteva momente, pur și simplu “fiți” liniștit și împăcat “urmărind respirația”: focalizați-vă încet pe ritmul natural al respirației. Nu există nici o interferență cu procesul natural - nu căutați să conștientizați respirația - abia dacă realizați că respirați fără efort.
Conectați-vă la energia Reiki, ridicați mâinile deasupra capului ținându-le în linie cu umerii. Palmele trebuie să fie față-n față înclinate în sus, iar degetele îndreptate în laterale. (În unele versiuni, degetele sunt îndreptate în sus, iar palmele față-n față drepte).
Cu ochiul minții vedeți și simțiți lumina Reiki curgând de sus în jos, ca o ploaie, prin mâinile dvs. ridicate semănând cu un șuvoi de lumina albă cristalină.
Curge în jos prin brațele dvs., prin corp, drept în tanden.
Simțiți cum întreg corpul dvs. este înconjurat de lumină, iar lumina din corpul dvs. se contopește cu lumina universului.
Atunci când începeți să simțiți curgerea Reiki, coborâți ușor mâinile până în poală, cu palmele orientate în sus.
Încă o dată, pentru un moment, pur și simplu “fiți” liniștit și împăcat “urmărind respirația”: focalizați-vă încet pe ritmul natural al respirației. Nu există nici o interferență cu procesul natural - nu căutați să conștientizați respirația - abia dacă realizați că respirați fără efort.
Încă o dată, focalizați-vă ușor atenția în tanden, și inspirând natural, fără efort, cu ochiul minții vedeți și simțiți energia curgând de sus în jos, ca un șuvoi de lumină albă cristalină.
Lumina inundă chakra coroană și curge prin tot corpul până în tanden.
În momentul dinaintea expirației naturale, fără efort, fiți atenți la lumină: simțiți-o crescând în intensitate și putere, radiind prin întreg corpul, dizolvând și disipând orice urmă de stres și tensiuni negative și refăcând integritatea energetică pozitivă a trupului dvs.
În timpul expirației, fiți conștient că emanați lumină prin fiecare por de pe suprafața întregii dvs. ființe, iar lumina radiază în toate direcțiile către infinit.
Continuați cu această conștientizare a luminii atât timp cât vă simțiți confortabil.
Dați-i voie corpului dvs. să-și mențină ritmul natural de respirație. Nu există nici o interferență cu procesul natural - nu căutați să conștientizați respirația - abia dacă realizați că respirați fără efort.
Când încheiați exercițiul, faceți din nou gasho și mulțumiți luminii.

traducere din www.aetw.org

miercuri, 28 martie 2012

Gasho - unind palmele una cu cealalta

Cuvântul japonez gasho se referă la un gest ritual făcut prin unirea palmelor una cu cealaltă, în poziția rugăciunii și reprezintă modalitatea fundamentală și de asemenea cea mai des folosită dintre toate mudrele în practica budistă.
Gasho implică recunoașterea Unimii tuturor ființelor vii și este folosită în mod variat pentru a exprima respectul, pentru a preveni tulburarea minții, pentru a ne readuce echilibrul dinamic, pentru a exprima existența unei singure conștiințe - congruența existenței.
În fapt, există două forme primare ale gasho-ului standard.
Ne vom referi la acestea astfel:

Gasho-ul formal - este folosit în situații formale, ritualice, sau servicii religioase, etc.
Mâinile sunt aduse împreună în dreptul feței, cu degetele drepte și palmele apăsându-se reciproc. Coatele sunt ridicate, iar antebrațele sunt la un unghi de 30 de grade față de podea; buricele degetelor se află la aproximativ același nivel cu vârful nasului, iar mâinile la mică distanță în dreptul acestuia.
Privirea să fie concentrată pe vârful degetelor mijlocii.
Acest gasho formal ajută la stabilirea unei atitudini reverențioase, atentă. Acest gest este folosit pentru a-ți arăta reverența față de patriarhi, învățători.

Gasho mu-shin (minte limpede) - se folosește în primul rând pentru a mulțumi.
Aici, mâinile sunt apropiate una de cealaltă - vârfurile degetelor se ating, însă există un mic spațiu între cele două palme.
Antebrațele se află la un unghi de 45 de grade față de podea. Deasemenea, mâinile se găsesc la mică distanță față de vârful nasului, însă puțin mai jos, în dreptul gurii - buricele degetelor să fie puțin mai jos sub vârful nasului. Privirea să fie concentrată pe vârful degetelor mijlocii.
(Unii oameni practică forma de gasho mu-shin cu mâinile poziționate în fața pieptului puțin mai sus de inimă).
Înafară de poziția gasho standard, mai sunt și alte versiuni mai deosebite ale acestei mudre.
De exemplu:
Poziția gasho lotus - este aproape identică cu gasho mu-shin, însă degetele sunt puțin mai mult înclinate, iar vârfurile degetelor mijlocii sunt ținute la mică distanță unul de altul.
Poziția gasho lotus (sau gasho renge) - este folosită în principal de unii preoți în timpul unor ceremonii particulare sau ritualice.
Poziția gasho diamant (gasho kongo) - deasemenea numită și “gasho Unimii” - este aproape identică cu gasho mu-shin, însă degetele sunt perfect drepte și unite.
La fel ca și gasho lotus, gasho diamant este folosită în principal de preoți în timpul unor ceremonii particulare sau ritualice.

traducere din www.aetw.org

duminică, 26 februarie 2012

Gasho meiso (meditația Gasho) & Gasho Kokyu Ho (respirația Gasho prin mâini)

Termenul japonez Gasho se referă la un gest ritual prin care unim palmele, în poziția rugăciunii în fața gurii - cu buricele degetelor puțin sub nas.
(Mulți oameni aleg să facă Gasho cu mâinile poziționate în dreptul pieptului puțin mai jos de inimă).
Gasho implică recunoașterea unimii tuturor ființelor vii. Acest element este deasemenea folosit pentru a ne arăta respectul față de Budha, Bodhisattva, Patriarhi sau Învățători.
În general, Gasho meiso se face în poziția șezut seiza. Cu toate acestea, pentru cei mai puțin supli și mai puțin obișnuiți a sta pe călcâie - care consideră poziția seiza inconfortabilă, fapt ce le-ar putea distrage atenția - cele mai multe exerciții pot fi făcute în alte posturi cunoscute mai confortabile.
Închideți ochii, lăsați-vă mâinile să se odihnească în poală și centrați-vă atenția pe hara dvs.: concentrați-vă atenția în tanden - în zona interioară aflată în mijlocul dintre buric și osul sacral.
Pentru câteva momente, pur și simplu „fiți” - în liniște și împăcați urmăriți respirația: atenția să se concentreze ușor pe ritmul natural al respirației. Nu există nici o interferență cu procesul natural - nu căutați să conștientizați respirația - mai degrabă fiți atenți să respirați fără efort.
Când sunteți pregătiți, ținând ochii închiși, aduceți mâinile în poziția Gasho. Îndreptați-vă atenția cu blândețe din tanden în locul în care degetele mijlocii se ating.
Continuați în liniște și ușurați să urmăriți respirația.
Uitați de orice alt lucru.
Nu mai este nimic altceva.
Rămâneți în această stare atât timp cât simțiți nevoia.

În general, Gasho Kokyu Ho se face în poziția șezut seiza. Cu toate acestea, pentru cei mai puțin supli și mai puțin obișnuiți a sta pe călcâie - care consideră poziția seiza inconfortabilă, fapt ce le-ar putea distrage atenția - cele mai multe exerciții pot fi făcute în alte posturi cunoscute mai confortabile.
Închideți ochii, lăsați-vă mâinile să se odihnească în poală și centrați-vă atenția pe hara dvs.: concentrați-vă atenția în tanden - în zona interioară aflată în mijlocul dintre buric și osul sacral.
Pentru câteva momente, pur și simplu „fiți” - în liniște și împăcați urmăriți respirația: atenția să se concentreze ușor pe ritmul natural al respirației. Nu există nici o interferență cu procesul natural - nu căutați să conștientizați respirația - mai degrabă fiți atenți să respirați fără efort.
Când sunteți pregătiți, ținând ochii închiși, aduceți mâinile în poziția Gasho. Îndreptați-vă atenția cu blândețe din tanden în locul în care degetele mijlocii se ating.
Cu corpul dvs. respirând fără efort - conștientizați că pe inhalare, lumina Reiki alb-strălucitoare este inspirată prin mâini și se revarsă drept în tanden.
În momentul în care trupul se pregătește să expire, conștientizați lumina astfel: simțiți-o din ce în ce mai puternică și strălucitoare în tanden.
Atunci când trupul dvs. expiră, conștientizați lumina Reiki alb-strălucitoare care este respirată din tanden prin mâinile dvs. înafara corpului.
Rămâneți în această poziție atât timp cât considerați necesar.

Seiza este termenul tradițional japonez pentru poziția îngenuncheat, stând pe călcâie.
Această poziție este folosită în diferite exerciții de dezvoltare meditativă și energetică.
Cu toate acestea, pentru cei mai puțin supli și mai puțin obișnuiți a sta pe călcâie - care consideră poziția seiza inconfortabilă, fapt ce le-ar putea distrage atenția - cele mai multe exerciții pot fi făcute în alte posturi cunoscute mai confortabile.
Pentru a putea adopta cât mai corect poziția seiza, trebuie să nu fiți încălțați cu nimic.
Odată ce v-ați așezat pe călcâie, plasați degetul mare de la un picior peste degetul mare de la celălalt picior (chiar sub dvs.) și desfaceți genunchii la aproximativ două palme distanță.
Puneți mâinile cu palmele îndreptate în jos pe coapse.
Îndreptați-vă coloana vertebrală în timp ce vă relaxați partea de sus a trupului.
Aduceți bărbia încet spre interior.
La anumite exerciții trebuie să închideți ochii, (însă, cu toate acestea, adeseori este mai bine să aveți ochii întredeschiși întrucât, în special în primele faze ale practicii, aceasta vă ajută în prevenirea deviațiilor mentale).
În final, atingerea centrului hara: vă concentrați atenția în tanden coordonând atât trupul cât și mintea.
traducere din www.aetw.org

sâmbătă, 4 februarie 2012

Tehnici de Reiki japonez - și fiecare nivel Reiki la care sunt învățate

Abia undeva la mijlocul anilor 1990 practicanții Reiki au început să audă despre ceea ce în timp au devenit recunoscute în mod unanim ca fiind tehnicile de Reiki japonez - un număr de practici (unele dintre ele de dezvoltare personală, altele referitoare la terapie) ce sunt folosite în zilele noastre de către practicanți Reiki din Japonia și pretinzându-se ca făcând parte din Usui Reiki Ryoho încă de la origini.În vreme ce nu toți cei care predau tehnici de Reiki japonez sunt de acord cu poziționarea fiecărei tehnici pe un anumit nivel, în cele ce urmează vă prezentăm o structură de bază:

Shoden (nivelul 1)
Gasho Kokyu ho
- respirația prin mâini
Gasho Meiso - meditația Gasho
Gasho Mudra - semnul respectului
Hikari no Kokyu ho - respirația luminii (o variantă a Joshin Kokyu ho)
Joshin Kokyu ho - respirația purificării spiritului (un element al hatsurei ho)
Kenyoku ho - îmbăierea pe uscat (un element al hatsurei ho)
Makoto no Kokyo ho - respirația sincerității
Nentasu ho - tratarea obiceiurilor
Reiki Mawashi - cercul Reiki al curentului Reiki
Renzoku Reiki - maratonul Reiki
Shuchu (sau Shudan) Reiki - tratamentul de grup
Unii maeștri nu predau Hikari no Kokyo ho, Reiki Mawashi sau Renzoku Reiki la nivelul Shoden.

Okuden (nivelul 2)
Uneori nivelul Okuden este predat în două părți separate - zenki (prima parte) și kouki (partea a doua).
Tehnicile okuden zenki sunt:
Gedoku Chiryo ho - tehnica detoxifierii/purificării
Genetsu (sau Byogen Chiryo ho) - pentru reducerea temperaturii ridicate, scăderea febrei
Gyoshi ho - tratamentul cu ajutorul ochilor
Hatsurei ho - dezvoltarea spiritului
Heso Chiryo ho - tratamentul buricului
Koki ho - tratamentul cu ajutorul respirației
Nadete Chiryo ho - mângâierea
Oshite Chiryo ho - presarea cu ajutorul degetelor
Tanden Chiryo ho / Hara Chiryo ho - detoxifierea centrului hara
Uchite Chiryo ho - baterea rapidă și ușoară
Tehnicile okuden kouki sunt:
Byosen Reikan ho - simțul intuitiv (psihic) al dezechilibrelor
Enkaku Chiryo ho - tratamentul la distanță
Jakikiri Joka ho - curățirea de energiile negative
Ketsueki Kokan ho (sau Ketsueki Joka ho) - punctul final al Reiki cu cele două forme alternative ale sale:
1) Hanshin Koketsu ho (sau Hanshin Chiryo) - curățirea doar a unei jumătăți a sângelui
2) Zenshin Koketsu ho - curățirea în întregime a sângelui
Kotodama
Reiji ho
- permite Reiki-ului călăuzirea amplasamentului mâinilor
Seiheki Chiryo ho - tratamentul obiceiurilor (Nenatsu ho, însă cu simboluri)
Shashin Chiryo ho - vindecarea la distanță folosind o fotografie
Unii maeștri nu predau Byosen Reikan ho, Reiji ho sau Jakikiri Joka ho la Okuden, însă o fac la Shoden.

Shinpiden (nivelul 3)
Kokiyo ho
- creșterea puterii respirației
Reiju - dăruirea/primirea Spiritului
Unii maeștri predau Reiki Mawashi și/sau Renzoku Reiki mai degrabă la Shinpiden decât la Shoden. Alții, predau Ketsueki Kokan ho, Hanshin Koketsu ho și Zenshin Koketsu ho mai degrabă la Shinpiden decât la Okuden.

Notă: Tehnicile Reiki japonez pot fi împărțite cu ușurință în două categorii: tehnici de tratament și tehnici de dezvoltare personală (cum ar fi tehnicile ce ajută la întărirea conexiunii Reiki). Cele mai multe fac parte dintr-o categorie din trecut.
Versiuni ale unor asemenea tehnici aparținând acestei categorii sunt: Byosen Reikan ho, Enkaku Chiryo ho, Ketsueki Kokan ho, Koki ho, Kokiyu ho, Reiji ho, Reiki Mawashi, Renzoku Reiki, Seiheki Chiryo ho, Shuchu ho, care au fost predate îndeosebi de sensei Takata ca făcând parte din Usui Shiki Ryoho, însă fără a fi numite după denumirile lor în limba japoneză.
Atunci când a ajuns la dezvoltarea/adâncirea propriei conexiuni Reiki, sensei Takata a remarcat că acest lucru a fost astfel cel mai bine obținut prin practicarea autotratamentului Reiki.

de James Deacon

miercuri, 18 ianuarie 2012

Dojo-ul - (locul unde se învață calea); “Unitatea sinelui prin armonie și echilibru”

Notă:
În timp ce cei mai mulți oameni care au auzit de denumirea dojo  o vor asocia cel mai probabil cu Artele Marțiale (- fiind o anticameră de antrenament prin care oamenii ar trebui să treacă... “spărgând lemne, lovind cu piciorul în zbor și țipând asurzitor...”), la origine, termenul reprezintă un loc pentru meditație și împlinirea disciplinei spirituale.
Astfel, vom pune acest termen în contextul în care el ar trebui să se afle în realitate.
Centrul de Antrenament al lui Sensei Usui (pe care unii îl compară cu o clinică) din Harajuku, Aoyama, Tokyo, a fost prevăzut a fi în mod tehnic un dojo. Motto-ul lui pentru acest dojo, așa cum am mai spus, era: ”Unitatea sinelui prin armonie și echilibru”.

“Reiki ni Rei,
Sensei ni Rei,
Otagai ni Rei.”
(Înclinați-vă în fața Reiki, înclinați-vă în fața profesorului vostru, înclinați-vă în fața prietenilor voștri elevi).
Prin înclinare, vă arătați respectul, curtoazia și mulțumirea față de artă, față de profesorul vostru sau față de alți elevi, precum și față de dvs. înșivă.
În ultimă instanță, atingeți cunoașterea “binecuvântării” pe care o aveți - “dăruirea Luminii”, care există în fiecare dintre voi, dar și “potențialul sacru pentru vindecare, protecție și dezvoltare spirituală”, care este fenomenul Reiki.
Conform câtorva învățături provenite de la Sensei Usui există trei elemente esențiale sau aspecte ale aplicării cu eficacitate a Reiki ca terapie.
Acestea sunt:
Gasho Meiso (meditația Gasho) - aceasta eliberează mintea, aduce pace în suflet și pregătește ‚nava’ (trupul) pentru a primi și reține fenomenul Reiki,
Reiju (călăuzirea spirituală) - este atât o rugăciune pentru vindecarea și bunăstarea clientului, dar și o invitație pentru spiritul Reiki de a vă ghida în procesul terapeutic,
Chiryo (tratamentul) - autotratamentul.
În următoarele noastre prezentări veți regăsi câteva practici (descoperite în câteva surse originale), pe care Sensei Usui le-a folosit și le-a predat elevilor săi, ca parte integrantă a sistemului de dezvoltare spirituală și vindecare. Totuși, există oarecare lipsă a clarității și a modului în care Sensei Usui a predat toate aceste învățături.
Așadar, veți regăsi printre ele și câteva practici pe care le-am descoperit în:
- sistemul Gendai Reiki Ho al lui Hiroshi Doi,
- alte surse japoneze moderne,
- și nu în ultimul rând, practici provenite pe linia Takata, a Reiki-ului vestic.

sursa: traducere din www.aetw.org